Glutenfria lussekatter
Alla förtjänar goda och lätta julfika även om man inte äter gluten. Detta lussekatts recept är helt glutenfri, tar mindre en 1 timmer av arbetstid och ska bara jäsa en gång.
Ingredienser
- 1 g saffran (2 påsar)
- 50 g röd jäst (jag använder torr jäst)
- 150 g smör
- 2 msk pulveriserat psyllium (tex premium psyllium)
- 4 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 540 g glutenfri mjölmix (jag använder semper finmix)
- Russin
- Lite mjölk till pensling
Instruktioner
1.
Mortla saffranet med 1 tesked socker. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffranet och mjölken och låt bli 37 grader varmt.
2.
Lägg jästet i en bunke (jag använder en köksassistent) och häll i lite av degspadet så jästen kan lösa up sig. Tillsätt resten av degspadet samt psyllium. Låt blandningen vila och svalna i 10 min.
3.
Förbered resten av ingredienserna och tillsätt det i spadblandningen och arbeta ordentligt (antingen i en assistansen eller med elvisp med degkrok) i minst 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.

4.
Lägg ut degen på ett bakbord (mjölat om det behövs). Rulla ut degen till en lång rulle och dela degen i lika många delar (jag gjorde 30 relativt små bitar). Rula ut bitarna till långa korvar och snurra ihop varsin ende mot varsitt håll så det ser ut som lussekatter. Tryck ner russin i mitten av varje snurr på alla lussekatter och grädda i 8-10 minuter på mitten i av ungen 1 225 grader celsius.
5.
Ta ut från ungenen när lussekatterna börjar se lite gyllene ut och pensla direkt med lite mjölk för snyggast och saftigaste lussekatter.